måndag 22 februari 2010

Ankhus

Jag blev något apatisk resten av lördagen efter att ha skottat garagetaket och orkade inte mycket mer än att tillsammans med Lina försöka rita ett ankhus. Efter diverse olika lösningsförslag hade vi det klart för oss och allt skulle kunna göras med överblivet byggmaterial som vi redan hade hemma.

Byggskivemått har fått dimensionera bygget för att göra det enkelt och med så lite spill som möjligt. Vi hade en massa råspont med vankanter över, det fick bli regelvirke. Bottenramens yttermått är 155 cm lång och 118 cm bred.
Två sidor sågas till. En penna i snöre används för att göra bågen. Höjden är byggskiva, dvs 120 cm. Bågens längd är byggskiva, dvs 240 cm, därav husets längd 155 cm. Notera den lilla fasningen där lodrätt övergår i båge. Den ena sidan får stor dörr, den andra sidan får ankorna sin utgång.

Sidorna skruvas i bottenramen. Nästan allt skruvande görs med 35 mm trallskruv torx, en underbar, lättjobbad skruv som till råga på allt inte rostar.

Mellan sidorna sätts fler reglar, dessa är precis som bottenramen 118 cm långa. Skruvas också med samma skruv utifrån.
Men om man tar en byggskiva på 240 cm och drar av 155 cm får man 85 cm kvar. Dela det i två á 42,5 cm och det blir den lodräta biten som passar in i "jacket" på sidorna.


En regel i ovankanten på kortsidorna blir stöd för en losstagbar sittpinne, rejält tilltagen av 45x70. Den sitter i jack i regeln, lite förskjuten bot baksidan i huset.

Taket görs av masonite. Det är någorlunda fuktbeständigt, men egentligen bör vi väl pappa det, men någon takpapp hade vi inte hemma. Vi får se hur det står emot tidens tand - eller snarare vårt svenska klimat.

Det är måttat för att en byggskiva masonite ska räcka, sådana skivor är 244 cm långa. Nu hade vi dock ingen hel skiva hemma för den hade vi nyligen sågat eftersom vi inte visste att vi skulle behöva den - men vi hade två bitar och skarvade över en regel (som vi placerade där skarven behövde bli).
 
 
Gångjärn och låsmekanismer till dörren och luckan återanvände vi från de gamla hundgårdsgrindarna som vi så mödosamt slet ner för snart ett år sedan.
 
 
Notera listverket i form av råspont på insidan av huset där dörrarna går emot för att minska draget. En sticksåg är praktiskt om det går för långt in över hålet, bara att såga lite.
Gångjärnen till luckan sitter skruvade i halkskyddspinnarna. Vi hade inga skruvar hemma med skalle som inte gick igenom hålen och samtidigt inte var längre än de 11 mm som OSB-skivan var tjock. På insidan av dörren och på utsidan av luckan sitter en regel på andra hållet för att göra att den inte slår sig. Och på luckan agerar den även handtag.

I taket monterade vi upp en krok så att vi kan hänga in en värmelampa.

Då var det klart! Målarfärgen får dock vänta till något lämpligt tillfälle i framtiden.

1 kommentar:

  1. Ni är helt otroliga!!! Det är bra att vara anka hos er....

    SvaraRadera

En sista nationalpark innan färjan hem

Jag sover normalt bara 7 timmar så jag vaknade pigg kl 5. Internet har varit mycket, mycket bra i Estland, Lettland och Litauen, men Polen h...